2 Ocak 2012 Pazartesi

Einstein Flaşları Ön İncelemesi




Einstein flaşlarıyla ilgili ön inceleme yazısı yazmak istiyordum bir süredir vakitsizlikten yeni yazabiliyorum.  :)  Öncelikle dediğim gibi ön inceleme yazısı olacak zira henüz flaşla ilgili aparatlarım daha gelmedi. Doğrudan tecrübelerimi ve bizzat çektiğim örnekleri daha sonraki inceleme yazımda yayınlayacağım. Şimdi gelelim flaşı teknik özelliklerini incelemeye...

Öncelikle flaş tek tip. Diğer firmalardaki gibi farklı güçlerde model yok. Tek bir model ve fiyat olduğundan tüketicinin seçmesi kolay oluyor haliyle. Bunu biraz Apple'ın senede sadece bir tane model çıkararak kafa yormamasına benzetiyorum. Tabiki firmanın ürettiği farklı güç, özellik ve fiyatta paraflaş ürünleri mevcut ancak içlerinden Einstein, en gelişmiş model oluyor. Fiyatı bana oldukça uygun gelsede yinede pahalı diyenler için firmanın yarı fiyatına çıkardığı AlienBees paraflaşlarına bakabilirsiniz. Firma ayrıca White Lightning ve Zeus isminde iki farklı ürün gamı daha mevcut. Firma her bütçeye hitap etmek adına farklı isimlerle ürünler sunuyor ancak ben yinede şiddetle Einstein ürününü tavsiye ediyorum.



Yukardaki grafikten de görüleceği üzere 2.5 Wattan 640 Watta kadar gücü değişebiliyor. 9 Stop gibi inanılmaz bir güç aralığı var ki Profoto ve Elinchrome gibi firmaların ürünlerinde çok önde. Stüdyo flaşlarında en çok sıkıntı çektiğim konulardan biri gücü yeterinde kısamamak olmuştur. Gücü en aza bile indirseniz hala çok fazla ışık geliyor ve haliyle f/5.6 gibi diyafram değerlerinde daha açık çalışmanız pek mümkün değil. Hele f/1.4 te falan çalışmayı unutun  ;D Daha önce paraflaşlarla çalışmamış olanlar için şöyle bir uyarıda bulunayım. Hangi stüdyo flaşıyla çalışırsanız çalışın 1/180 den daha yüksek shutter speedlere çıkmanız mümkün değil zira perde hareketinden dolayı ya fotonun bir kısmı yada tamamı karanlık çıkacaktır. (PWlerin tetikleyicileri yüksek hız vaadinde bulunuyor.) Konuyu daha sonda detaylı irdelerim. ISO zaten base isoda olduğunuda düşünürsek kamera üzerinden diyafram haricinde ışığı doğru pozlayabileceğiniz başka bir seçeneğiniz yok. 

İşte bu noktada Einstein flaşlar 2.5 Watt gibi oldukça düşük değerlere inebildiğinden stüdyo ortamında oldukça açık diyafram değerlerinde çekim yapabilmenize imkan veriyor. Tabi diyaframı sonuna kadar kısmak isteyenler içinde 640 Watt yeterli olacaktır.

Şimdi gelelim diğer grafiğe...



Tepede duran grafikte flaşın patlatma gücü ile dolum süreleri arasındaki ilişki grafiği mevcut. Full yani tam güçten sırayla gücü azalttıkça rakip firmaların ürünleri daha geç dolum süreleri ile kullanıcıyı sıkıntıda bırakabiliyor. Einstein flaşları bu konuda da rakiplerinin önünde olduğu açıkça görülüyor. Ayrıca Einstein flaşları saniyede 10 -12 kere patlama kabiliyetine sahip ki piyasadaki nerdeyse bütün flaşları solluyor. Sadece Profoto 8air ile Broncolor Scoro Power Pack ile benzer hızlara çıkılabilir ki maliyet açısından da çok ciddi fark var. Yine bu konuda da Einstein flaşlar önde.

Alttaki grafikte ise flaşın gücü ile verdiği Kelvin değerleri verilmiş. Yine rakip firmaların gücünü azalttıkçe verdiği kelvinlerde ciddi değişme mevcutken Einstein'nın sadece + - 50 Kelvin hata payı ile her zaman 5600K değerini yakaladığını görüyoruz. Gerçekten inanılmaz bir başarı.


Basit bir maliyet hesabı...

Paraflaş camiasında şuanki görüntü itibariyle Profoto ile Broncolor, Premium sınıfta iken Elinchrome ve Hensel gibi firmalar bir alt sınıfta gözüküyor. Tabi alt sınıf derken kötü bir anlam çıkmasın. Yine güzel flaşlar ancak Profoto ile Broncolor bir gömlek daha üstün duruyor ki fiyatlarına da yansımış durumda. Einsteinlar ise bu noktada Profoto ile Broncolor’a rakip pozisyonda özellik olarak. İşin güzel tarafı fiyatları ise oldukça makul ve küçük bir karşılaştırma yapalım. Fiyatlar BH’den…






Einsteinlar 500 dolar gibi oldukça uygun bir fiyata alınırken Broncolorlar 2200 dolar gibi bir fiyata sahip.

Şimdi gelelim hız mevzusuna. Einstein flaşların hızlarına ancak Profoto 8air ile Broncolor Scoro Power Pack ile ulaşmak mümkün.




Grafikte ilk dikkat çeken Einsteinların yüksek hızlara çıkması için fazladan güç paketlerine ihtiyaç duymaması. Sadece prize takmanız yeterli. Oysa diğer çözümlerde 12 bin doları aşan bir maliyet söz konusu.

Açıkçası işin aksesuar tarafında da Einstein’lar ciddi avantaja sahip. Bol aksesuar seçeneği ve son derece uygun fiyatlılar. Şayet paraflaş alma düşünceniz varsa şiddetle tavsiye ediyorum.



3 yorum:

  1. Kutlarım siten çok güzel.Yazıların zaten bilgini yansıtıyor.Emeğine sağlık Batuhan..Selamlar..Alev Kaplan.

    YanıtlaSil
  2. Batuhan selamlar,
    Blogunu hemen favorilere ekliyor ve akabinde şu Einstein'lar ile özelden ilgileniyorum..
    Yazının içeriği ve yalınlığı için de ayrıca teşekkür ederim.
    Selamlar,
    Vefa nam-ı diğer BOYABADANACI

    YanıtlaSil
  3. Alev abla çok teşekkür ederim. BOYABADANACI, sanada teşekkür ederim. Flaşlar ile ilgili bir sorun olursa cevaplamaya çalışırım.

    YanıtlaSil